Klimaatverandering, wat kan je doen?

Klimaatverandering, wat kan je doen?

Klimaatverandering is volop in het nieuws en mensen worden zich steeds bewuster van de noodzaak om iets tegen het klimaatprobleem te doen. De maatschappelijke verwachtingen en wettelijke eisen worden meer aangescherpt. Zowel particulieren als bedrijven zetten zich in om de klimaatverandering tegen te gaan en daarbij wordt veel geïnvesteerd in milieubesparende maatregelen, innovatie en verbetering van de huidige technieken.

Volgens het CBS zijn huishoudens voor achttien procent verantwoordelijk voor de uitstoot van koolstofdioxide. Ondanks dat de technieken nog volop in ontwikkeling zijn, loont het dus om je in te zetten voor het milieu. Belangrijk is eerst na te gaan op welk gebied je het meeste kan doen om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen. Of te wel: wat zijn de grootste klappers? De meeste koolstofdioxide stoot je uit door het gebruik van energie voor je huis en vervoer en op een indirecte manier voor je voedsel en kleding. Door te besparen op deze gebieden zorg je voor de meeste reductie.

Door minder vlees te eten en voedselverspilling te voorkomen, kan je al eenvoudig je uitstoot aanzienlijk verminderen. Voor de productie en transport van je kleding is veel energie nodig. Je kleding afdragen of tweedehands kleding kopen, is een makkelijke manier om klimaatverandering tegen te gaan en je geeft ook nog eens minder geld uit. Waarom stel je jezelf niet als doel om per kwartaal een maximaal aantal stuks kleding te kopen? Dat is makkelijk verdiend en fijn voor het milieu. Ook korter douchen, was ophangen in plaats van de droger te gebruiken, verwarming eerder laag draaien en apparaten niet op stand-by laten staan, zijn goedkope en makkelijk te treffen maatregelen. Ze kosten je weinig tijd, geld en moeite en je reductie is al behoorlijk.

Wanneer je moet investeren wordt dit anders, maar ook deze zijn zeker de moeite waard en ze leveren veelal ook geld op. Denk daarbij aan zonnepanelen, een warmtepomp en isolatie van je huis, zoals dubbel glas, spouwmuurisolatie en dak- en vloerisolatie. Je gaat direct besparen op je energielasten, je comfort neemt toe en de waarde van je huis stijgt. Dit zijn veel voordelen, waardoor de investering zeker loont. Daarnaast zijn er voor zowel particuliere huiseigenaren als voor VVE’s subsidiemogelijkheden.

Als laatste optie geven wij nog de tip om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Zeker voor korte afstanden is de fiets een goed alternatief dat niet alleen fijn is voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en portemonnee. Ga liever niet met het vliegtuig en neem de trein in plaats van de auto als dit mogelijk is. Een elektrische auto is ook te overwegen, zeker wanneer je de auto oplaadt met elektriciteit dat klimaatneutraal is opgewekt.

Reacties zijn gesloten.